MENU

Internetový marketing, tvorba webových stránek a školení

Váš pomocník na cestě k úspěšným webovým stránkám a internetovému marketingu.

Jak učit přes internet

learn 3653430 640

My máme s výukou po internetu mnohaleté zkušenosti, ale v dnešní době se i jinak běžná výuka (základní, střední i vysoké školy, odborné semináře…) musí přesouvat jen do virtuálního prostoru internetu z důvodu virové karantény. Proto se s vámi rádi podělíme o své zkušenosti. Zvoleny byly úmyslně jen nástroje zdarma a bez nutnosti cokoli instalovat do počítače. Všechny jsou tedy snadno dostupné. 

Jak má vyučující předávat studentům informace

Používaní e-mailů je běžné, ale poměrně dost limitované díky omezení velikosti příloh, a pak také není snadné se v e-mailové komunikaci vyznat zpětně, pokud se chcete k něčemu vrátit. Omezení velikosti příloh e-mailu je možné řešit nějakou službou, jako např.:

Tímto způsobem je možné posílat soubory ve formátu *.PDF, videa, zvukové nahrávky apod. Prosím neposílejte soubory MS Office (MS Word, MS Excel, MS PowerPoint), jelikož ne každý student má tento placený SW. Pokud od studentů nepotřebujete zpětnou vazbu přímo v dokumentu, pak jej uložte s příponou *. PDF, který otevře každý.

U tohoto způsobu předání informací však vyučující postrádá zpětnou vazbu ze strany studenta. Jaké zpětné vazby potřebuje vyučující mít:

  • Zda student obdržel zaslaný studijní materiál
  • Pokud student něčemu nerozumí, tak aby měl možnost vyučujícímu položit otázky
  • Vyučující potřebuje vědět, jak student materiál pochopil a zda jeho obsah zvládl vstřebat

Možnost konzultací i výuky

Přes Skype

Konzultace mezi studentem a vyučujícím se dá realizovat za pomoci video služeb, jako je např. Skype, který je dnes v každém podporovaném OS Windows již v základu nainstalovaný. Stačí se tedy domluvit na nějaké konkrétní hodině, kdy bude vyučující k dispozici studentům. Student se může přes chat dotázat a vyučující s ním může navázat videohovor. Během video hovoru má vyučující možnost sdílet obraz svého monitoru, takže studentovi může i cokoli ukázat tak, jako by psal na tabuli. Hovor je možné také nahrávat bez jakéhokoli dalšího SW, takže student si konzultaci může pustit i po jejím ukončení. Přes Skype je možné odesílat i soubory, a to i v průběhu video hovoru. Také student může sdílet svou obrazovku a zasílat soubory.

Skype umožňuje i skupinový chat až pro 50 účastníků, tudíž je v něm možná i diskuse.

Přes YouTube

Prostřednictvím YouTube je možné naplánovat na konkrétní hodinu video výuku. Obraz jde pouze od vyučujícího směrem k studentům, ale studenti mohou do chatu psát dotazy, komentáře… YouTube neumožní odesílání souborů, což v řadě případů nemusí být překážka. Navíc tyto technologie je možné zkombinovat. Výuku je možné sledovat na YouTube a soubory sdílet na Skype, pokud by to bylo pro nějakou situaci výhodné.

Google sdílené nástroje (dokumenty, tabulky, prezentace)

Ty neslouží k přenosu obrazu a zvuku, ale v reálném čase pomocí nich můžete probíhat komunikace vyučujícího se studenty i studenti mezi sebou vzájemně.

  • V dokumentu je možné psát instrukce a on-line je průběžně aktualizovat, takže všichni, se kterými je sdíleno, vidí současný stav.
  • Tabulky umožní plánovat konzultační hodiny, vytvořit seznam studijních materiálů…
  • Prezentace dokážou informace předat přehlednou grafickou formou
  • Google kalendář v reálném čase plánovat

Google formuláře – mocný nástroj zkoušení

Google formuláře sice také patří do Google nástrojů zdarma, ale zaslouží si samostatnou kapitolu. Díky nim může vyučující připravit studentům test. Může se jednat nejen o test typu otázka a tři nebo čtyři možnosti odpovědí s tím, že student zvolí tu, kterou považuje za správnou. Možnost je i nechat studenta, aby se vyjádřil. Google formulář umožní, aby jeden student nemohl z jednoho Google účtu udělat test více než jednou. Studentovi lze dokonce po ukončení testu povolit, aby viděl správné odpovědi a tudíž, kde se zmýlil. Tuto funkci je možné i nepovolit, aby si studenti správné odpovědi nenasdíleli mezi sebou. Test jim může vyučující nechat vyplňovat i v určeném čase, jelikož o zpřístupnění testu rozhoduje vyučující a čas odeslání testu je u každého testu zaznamenán.

Závěr

Pokud budete chtít pomoci s nastavením nějakého z výše uvedených nástrojů, můžete se na nás obrátit a rádi vám pomůžeme. Chápeme, že učit se něco nového je náročné a proč nevyužít zkušeností těch, kteří mají letitou praxi.

Přejeme vám mnoho úspěchů.

Kam dál

Naše služby Ceník konzultací

Pokud nevíte, neváhejte se zeptat

© HelpMark | Tomáš Herout | Tel: +420 739 719 548 

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom od vás měli zpětnou vazbu.